2023-2024 оқу жылы объектілердегі тамақтану жағдайларына қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар негізінде асханада сатуға тыйым салынған тағамдар туралы
2023-2024 оқу жылы объектілердегі тамақтану жағдайларына қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар негізінде асханада сатуға тыйым салынған тағамдар туралы
ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2021 жылғы 5 тамыздағы «Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» № ҚР ДСМ -76 бұйрығының 7 тарауын негізге ала отырып БҰЙЫРАМЫН:
- Лицей асханасында санитарлық – эпидемиологиялық талаптардың орындалуы бракеражды комиссия тарапынан қатаң бақылауға алынып, № ҚР ДСМ -76 бұйрығының 7 тарауының 119 тармағына сәйкес тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтану ұйымдарында төмендегі өнімдерді сатуға тыйым салынсын:
1) қатық, сүзбе, айранды;
туралған ет қосылған құймақтарды;
флотша макаронды;
зельцтер, форшмактар, сілікпелер, паштеттерді;
кремі бар кондитерлік өнімдерді;
тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье);
морстар, квастарды;
фритюрде қуырылған өнімдерді;
шала пісірілген жұмыртқа, қуырылған жұмыртқаны;
күрделі (4 компоненттен артық) салаттарды; қаймақ пен майонез қосылған салаттарды;
окрошканы;
саңырауқұлақтарды;
өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде дайындалған) тамақ өнімдерін;
тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші тағамдарды;
газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (қаптамаланған минералды және ауыз суды қоспағанда);
фаст-фудтар: гамбургерлер, ход-догтар, чипсілер, кептірілген нан, қытырлақ нанды;
ащы тұздықтар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштерді (бұрыш, ақшелкек, қыша) дайындауға және өткізуге;
2) мыналарды:
пастерленбеген сүтті, термиялық өңделмеген сүзбені және қаймақты;
суда жүзетін құстың жұмыртқасы мен етін;
ауыл шаруашылығы малының сырқаттанушылығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардың сүтін және сүт өнімдерін;
тіл, жүректі қоспағанда өнімді мал мен құстың субөнімдерін;
механикалық түрде сылынып алынған өнімді малдың етін және құс етін;
құс етінен алынған құрамында коллаген бар шикізатты;
сойылған өнімді мал мен құстың қайта мұздатылған өнімдерін;
генетикалық түрлендірілген шикізаттар және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шиізаттарды;
йодталмаған тұзды және құрамында темір бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған (фортификацияланбаған) жоғарғы және бірінші сұрыпты бидай ұнын ПАЙДАЛАНУҒА ЖОЛ БЕРІЛМЕСІН.